Knjiga Življenje z naravo

16,00

Družinsko življenje, ki ga živimo, je neločljivo povezano z naravo in lesom.

Obožujemo sprehode po gozdu, tudi v deževnem vremenu z gumijastimi škornji in pelerinami. Tam vedno najdemo kakšno zanimivost ali prigrizek (gobe, lešniki, kostanj …), ki ga prinesemo domov.

Več o naši družini in načinu življenja si lahko preberete v knjigi Življenje z naravo.

Kategorija:

Opis

Knjiga Življenje z naravo je nastala na podlagi lastnih izkušenj z naravno gradnjo, kompostnim straniščem, spoznavanja različnih načinov prehranjevanja, različnih začimb in različnih načinov priprave hrane ter zdravega odvajanja pri novorojenčkih.
Ko smo začeli z gradnjo iz naravnih materialov, v knjigi je opisan testni objekt, pri nas še ni bilo literature na to temo, zato smo knjige naročili iz ZDA in Kanade. Preizkušali smo materiale in načine gradnje in zadržali, kar je bilo pri nas uspešno, kar pa ne, pa porušili in zgradili na novo. V knjigi najdete tudi razne recepture za grobi in fini omet, toplotne izračune in še kaj. Vsakdo, ki bi se želel lotiti tovrstne gradnje in ima vsaj malo izkušenj z osnovnim orodjem, ki je v knjigi opisano in predstavljeno, lahko kar začne.
Pri otrocih se nama je zdelo zelo pomembno, da ju ne izpostavljava krčem, izpuščajem na ritki in ostalih nevšečnostim, ki so pogosti za novorojenčke in sva kmalu naletela na metodo brez plenic, ki je prvič v Sloveniji objavljena v knjižni obliki ravno v knjigi Življenje z naravo. Želela bi predvsem poudariti, da za starše pri tej metodi ni nič več dela, gre le za neke druge vrste del, kot smo jih morda navajeni pri novorojenčkih, zanje pa je zadeva bistveno bolj prijazna in nenevarno, kot plenice, posebej plastične. Da okolja sploh ne omenjamo.
Prehrana je temelj dolgega, zdravega in kakovostnega življenja, zato je nujno, da se spoznamo z različnimi oblikami prehranjevanja, vrstami živil in začimb in načini priprave hrani in si najdemo takšnega, ki bo nam, našemu telesu in duševnem razvoju, najbolj ustrezal.
Kompostno stranišče je še en prispevek k ohranitvi okolja, predvsem vodnih virov, ki ne gredo na neko noro potovanje, za katerega nihče ne ve, kje se konča, vsakemu pa se zdi najbolj normalo spustiti vodo iz kotlička. Posodo z urinom in blatom, ki ju vsakič posipamo z žagovino, preprosto spraznimo na kompostni kup, ki mu občasno dodajamo listje, travo, karton, in, ki nam po določenem času postreže s čudovito zemljo, ki jo uporabimo za ustvarjanje v vrtu in sadovnjaku.
Knjiga je napisana z gorečo željo, da naši zanamci prejmejo svoje okolje v boljšem stanju, kot smo ga prejeli sami.
Sebastjan in Slobodana